PEN America , Başarısız Darbeden Beş Yıl Sonra Yazarları, Aydınları ve Sanatçıları Türkiye’nin Susturması başlıklı bu raporda, Türk hükümetinin yazarları, aktivistleri, sanatçıları, akademisyenleri ve yaratıcıları susturmak için kullandığı yasal mekanizmaların ana hatlarını çiziyor. Son beş yıldaki profesyoneller. Gazete, baskıların yıkıcı etkisine ışık tutarak uluslararası toplumu Türkiye’nin yaratıcı topluluğuna destek ve dayanışma göstermeye ve Türk hükümetinin ifade özgürlüğüne yönelik devam eden baskısını geri püskürtmeye çağırıyor.
Rapor için PEN America, Türkiye’nin edebiyat, sanat ve insan hakları topluluklarının bir düzineden fazla üyesiyle röportaj yaptı. Sürgündeki Türk yazar Aslı Erdoğan, hükümetin yaratıcıları hedef almasını “toplumun ses tellerini kesmeye yönelik sistematik bir yaklaşımın parçası” olarak nitelendirdi. Ses tellerini nasıl kesersin? Gazetecilerle başlıyorsunuz çünkü sistemin günahlarını biliyorlar. Ardından köşe yazarlarının, yazarların, sanatçıların, profesyonellerin, akademisyenlerin sırası gelir. Aslında oldukça iyi planlanmış, tüm toplumu susturan bir eylem. Ve şimdiye kadar işe yaradı.”
TEMEL ÖNERİLER
- Türkiye’nin NATO’ya ve Avrupa Konseyi’ne üyeliği göz önüne alındığında, ABD ve AB, Türkiye’nin insan hakları ihlallerine ilişkin politika tepkileri konusunda yakın işbirliği içinde olmalıdır.
- Avrupa Konseyi Eylül ayında yapacağı oturumda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş hakkındaki kararlarını uygulamadığı için Türkiye aleyhine ihlal davası açmalı.
- Amerika Birleşik Devletleri ve AB, yazarlar, gazeteciler, yaratıcılar ve muhalifler dahil olmak üzere bireysel vakalarda üst düzey kamu diplomasisini artırmalıdır.
- ABD Kongresi, insan haklarına saygıyı Türk hükümetine yapılacak her türlü kalkınma ve askeri yardıma bağlayan bir yasa çıkarmayı ve bu tür yardım veya yardımların Silah İhracatı Kontrol Yasası ve Dış Yardım Yasası’nın 620M Bölümü ile uyumlu olmasını sağlamayı düşünmelidir.
- Amerika Birleşik Devletleri, Voice of America’nın Türkçe Servisi ve Kürt Servisi’ne desteğini artırmalı ve Radio Free Europe/Radio Liberty aracılığıyla yeni Türkiye odaklı programları düşünmelidir.
- Amerika Birleşik Devletleri ifade özgürlüğü, bağımsız medya ve basın özgürlüğü ve Türkiye’deki edebi, sanatsal ve diğer yaratıcı girişimler de dahil olmak üzere kültürel programlamanın yanı sıra uluslararası kültürel ve akademik değişim için finansmanı artırmalıdır.
Kaynak: pen.org